Hyvä olla -hankkeen uutiskirje 5.8.2021

Uutiskirje toimitetaan sähköpostilla 3-4 kertaa lukuvuoden aikana sekä jaetaan hankkeen kotisivuilla.

Hyvä olla -hanke on kolmivuotinen (2020-2022) kehittämisprojekti, jossa kehitetään hyväksyntä- ja arvopohjaiseen lähestymistapaan perustuvia alakoululaisten hyvinvointia ja mielenterveyttä edistäviä toimintamalleja. Magis-pelit ja Oma juttu -ryhmämallit kehitetään ensisijaisesti koulujen käyttöön ja kouluympäristössä toimiviksi, mutta toimintamalleja voivat käyttää myös vanhemmat sekä sosiaali- ja terveysalojen järjestöt ja ammattilaiset.

Hankkeessa kehitettävien toimintamallien psykologisesta sisällöstä ja tutkimustyöstä vastaa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen professori Raimo Lappalaisen asiantuntijatiimi.

Kouluyhteistyö

Magis-mobiilipeli sekä Oma juttu -ryhmämalli sopivat hyvin opetussuunnitelman mukaiseen hyvinvointitaitojen opettamiseen. Vaasassa Vikingan ja Sundomin koulut ovat ottaneet toimintamallit osaksi koulujen omia hyvinvointisuunnitelmia.

Mikäli koronatilanne sallii, järjestetään Nissin säätiön rahoituksella Taika-Petterin koulukiertue suomenkielisissä alakouluissa viikolla 39 (27.9.-1.10.2021). Taika-Petterin esityksistä löydät lisää tietoa täältä: http://taikapetteri.net/.  Petteri Hakasen Jakke Jääkarhu -esitykset pohjautuvat hyväksyntä- ja arvopohjaiseen lähestymistapaan ja tukevat siten hyvin myös Hyvä olla -hankkeen mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tavoitteita.

Mikäli kouluissa on mahdollista järjestää vanhempainiltoja, tulen tarvittaessa mielelläni kertomaan lisää hankkeen toimintamalleista, hot-pohjaisista hyvinvointitaidoista sekä vanhempainryhmästä.

Hyvinvointitaitoja Magista pelaamalla

Magis-peliin on kesän aikana tehty parannuksia ja helpotuksia oppilailta ja opettajilta saatujen pelikokemusten ja palautteiden perusteella. Muutostyöt liittyvät pelin logiikkaan ja  pelaamisen suvujuuteen ja sitä kautta pelaamisen mielekkyyteen.  

Svenska Kulturfonden sekä Brita-Maria Renlundin säätiön myöntämän avustuksen ansiosta opettajan työkirja ja oppilaan lisätehtävämateriaali on päivitetty ja käännetty ruotsiksi. Niin ikään materiaalien ulkoinen muoto on uudistettu ja uudet työkirjat ovat saatavilla lukukauden alussa.  

Ilmaisen, neljä lukua sisältävän Magis-mobiilipelin käyttöönotto on helppoa ja maksutonta. Pelijakson pituudeksi suositellaan neljää viikkoa, jolloin peliä pelataan luku viikossa. Parhaimman hyödyn saa, mikäli on mahdollista käyttää aikaa peliin kuuluvien lisätehtävien tekemiseen joko oppitunnilla tai kotiläksynä. Pelissä opeteltavat hyvinvointitaidot, läpipeluuohje sekä lisätehtävät löytyvät opettajan työkirjasta https://www.hyvaollakoulussa.fi/magis/ . Lisätehtävämateriaali on mahdollista saada myös digitaalisessa muodossa projektipäälliköltä.

Keskuskoulussa ja Savilahden koulussa pilotoidaan 1.-3. -luokkalaisten Magis – Riimulehdon tarina -mobiilipeliä ja Oma juttu -ryhmämallia syyslukukaudella 2021

Pelitiimin tehokas työskentely on tuottanut tulosta: uusi Magis – Riimulehdon tarina -mobiilipelin prototyyppi on valmis luokkatason pilotointiin. Läpi kehitystyön on Pelitiimi kerännyt palautetta kohderyhmän lapsilta, jotka ovat testanneet uutta peliä luku kerrallaan. Oman haasteensa ensimmäisen vuoden testaustilanteisiin toivat koronan pakottamat etätestaukset, jotka kuitenkin sujuivat oikein hyvin.  Onkin kiinnostavaa nähdä, miten peli toimii luokkatason pelitilanteissa. Syksyn pilotointien jälkeen peliin tehdään tarvittavat korjaukset ja muutostyöt ja talvella 2022 peliin lisätään ääninäyttelijät.

Uuden hyväksyntä- ja arvopohjaisia taitoja vahvistavan  1.-3. -luokkalaisten  Oma juttu -ryhmämallin harjoituksia on niin ikään testattu yhdessä kohderyhmän lasten kanssa. Myös uudet pilottikoulut ovat tervetulleita mukaan, mikäli kiinnostuit niin ota yhteyttä projektipäällikköön.  

Kevätlukukaudella 2022 tutkitaan 1.-3. -luokkalaisten Oma juttu -ryhmän vaikuttavuutta Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen johdolla. Ryhmämallin tutkimukseen haetaan mukaan vapaaehtoisia kouluja, lisätietoa projektipäälliköltä.

Vanhempien hyvinvointiryhmä  

Vanhempien hyvinvoinnin tueksi hankkeella on tarjota kolme kertaa kokoontuva vanhempainryhmä, jossa harjoitellaan mm. omien arvojen tunnistamista, ajatusten ja tunteiden käsittelyä sekä läsnäolotaitoja. Vanhempainryhmä järjestetään Kriisikeskus Valon tiloissa maanantaisin 4.10., 11.10. ja 18.10.2021 klo 18.00-19.30 osoitteessa Korsholmanpuistikko 44 2. krs, Vaasa. Osallistuminen on maksutonta. Ilmoittautumiset projektipäällikölle.

Tulevia tapahtumia syyslukukaudella 2021

  • Kokkolan oppilashuollon tapaaminen 10.8.2021
  • Hanke mukana Back to school -tapahtumassa Vaasan torilla lauantaina 14.8.2021 klo 10-15.
  • Maksuton Oma juttu -ohjaajakoulutus oppilashuollon henkilöstölle keskiviikkona 1.9.2021 klo 12-15.30. Koulutus järjestetään etänä, ilmoittautumislinkki:  Ilmoittautuminen Oma juttu -ohjaajakoulutukseen 1.9.2021
  • Maksuttomat Magis-käyttöönottowebinaarit torstaina 20.9.2021 klo 14.00-14.45 ja tiistaina 7.9.2021 klo 8.15-9.00. Ilmoittautumislinkki: Ilmoittautuminen Magis-webinaariin
  • Magis-prosessin tueksi järjestetään HOT Café -tapaaminen etänä syys-lokakuun vaihteessa.
  • Magis-tutkimuksen tulosten julkaisu.

Tulossa kevätlukukaudella 2022

  • Educa-messut 28.-29.1.2022
  • Vaikuttavuustutkimuksia:
    • Jyväskylän yliopiston psykologian laitos tutkii 1.-3. -luokkalaisten Oma juttu -ryhmän vaikuttavuutta kevätlukukaudella 2022 ja 
    • 1.-3. -luokkalaisten Magis -Riimulehdon tarina -mobiilipelin vaikuttavuutta syyslukukaudella 2022. 
  • Molempiin tutkimuksiin rekrytoidaan kumppaneiksi vapaaehtoisia kouluja Vaasasta. Lisätietoa projektipäälliköltä.

Ystävällisin yhteistyöterveisin,

Marjo Nordström
Projektipäällikkö
marjo.nordstrom@pohjanmaankriisikeskus.fi
044 236 4983.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *