Hyvä olla -uutiskirje 10.12.2021

Hyvä olla on kolmivuotinen kehittämisprojekti, jonka tavoitteena on luoda toimintamalleja koulujen sekä sosiaali- ja terveysalan organisaatioiden ja järjestöjen käyttöön. Hankkeen tavoitteena on koululaisten hyvinvoinnin tukeminen ja mielenterveyden vahvistaminen. Hankkeen hallinnoija on Mieli Pohjanmaan mielenterveys ry. Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat toimintamallien psykologisesta sisällöstä sekä tutkimuksista vastaava Jyväskylän yliopiston psykologian laitos sekä vaasalaiset alakoulut, joissa toimintamalleja testataan ja pilotoidaan. Hankkeessa kehitettyihin ja kehitettäviin toimintamalleihin sisältyvät Magis-mobiilipelit ja Oma juttu -ryhmät.

Uutiskirje julkaistaan muutaman kerran vuodessa hankkeen kotisivuilla.

Piloitointivaiheessa olevat toimintamallit 1.-3. -luokkalaisille

Uusia, 1.-3. -luokkalaisten toimintamalleja on pilotoitu Vaasassa Keskuskoulussa ja Savilahden koulussa. Pilotointikokemusten kautta meillä on nyt parempi ymmärrys siitä, mitkä harjoitukset toimivat ja kuinka ne on parhainta toteuttaa pienempien alakoululaisten kanssa. Ryhmäohjelmassa harjoitellaan mm. ajatusten ja tunteiden käsittelyä sekä itselle tärkeiden asioiden tunnistamista. Alkuvuodesta käynnistyy uusi pilotointijakso Mustasaaressa Tuovilan alakoulussa.

Oma juttu -tutkimus 1.-3. -luokkalaisille keväällä 2022

Maalis-huhtikuun aikana tutkitaan ryhmämallin vaikuttavuutta suomenkielisissä alakouluissa. Tutkimukseen ovat jo ilmoittautuneet mukaan Keskuskoulu ja Huutoniemen koulu. Tarve on vielä muutamalle koululle, jotta tutkimukseen saadaan riittävä 40 oppilaan otanta.

Ryhmämalli koostuu kuudesta viikon välein pidettävästä ryhmäkerrasta. Kukin ryhmäkerta kestää 45 minuuttia. Suositeltava ryhmäkoko on 6-8 oppilasta ja tutkimusryhmät kootaan tutkimuskoulun oppilashuollon ja opettajien yhteistyönä. Tutkimuksesta kiinnostuneet ja lisätietoja haluavat vaasalaiset koulut voivat olla yhteydessä Marjo Nordströmiin, gsm. 044 236 4983.

Magis – Riimulehdon tarina -pelin pilotoinnit

Pelitiimi on testannut uutta Magis – Riimulehdon tarina -peliä Savilahden koululla ja Keskuskoululla. Peliä ovat testanneet 1-, 2- ja 3-luokkalaiset. Peliä on pelattu pöytäkoneilla, kannettavilla tietokoneilla ja hankkeen testipuhelimilla. Puhelimella pelaaminen on lapsille tutuinta, kannettavan tietokoneen ja pöytäkoneen käyttäminen taas vieraampaa. Hiiren ja touchpadin käyttäminen vaativat koordinaatiota ja voimaa ja lapsen käsi väsyy tähän helposti. Osa lapsista ei aikaisemmin ollut käyttänyt hiirtä ollenkaan ja myös pelikokemukset vaihtelevat lasten välillä suuresti.

Kevätlukukauden aikana pelistä tehdään kieliversiot (ruotsi ja englanti) ja ruotsinkielistä peliä testataan Vasa Övningskolanissa. Syksyllä 2022 tehdään pelin vaikuttavuustutkimus ja pelin tavoiteltu julkaisuajankohta on marraskuussa 2022.

Magis -tutkimus 1.-3. -luokkalaisille syksyllä 2022

Kevätlukukaudella aloitamme syksyn pelitutkimuksen valmistelun. Tutkimukseen rekrytoidaan kevään aikana neljä suomenkielistä ja neljä ruotsinkielistä luokkaa luokka-asteilta 1-3. Tutkimus käynnistyy syksyllä 2022.  

Kouluyhteistyö                   

Aktiivisia kehittäjäkumppaneita ovat syksyn aikana olleet Keskuskoulu ja Savilahden koulu. Olemme saaneet kouluilla järjestetyistä piloteista arvokasta ja merkityksellistä tietoa sekä uuden pelin että ryhmämallin suhteen. Pelistä on löytynyt myös bugeja, joita on sitä mukaa korjattu, kun ne on havaittu. Ryhmämallissa on ollut tärkeää nähdä, minkälaiset harjoitukset toimivat pienillä oppilailla. Oman haasteensa ryhmämallin kehittämiseen tuo se, että luku- ja kirjoitustaidoissa on oppilaiden välillä suuria eroja ja ensimmäisellä luokalla oppilaat vasta opettelevat näitä taitoja.  

Magis -pelin ja Oma juttu -ryhmämallin (4.-6. -lk.) uudistetut työkirjat

Kiitos Svenska kulturfondenille sekä Brita Maria Renlundin säätiölle, jotka ova myöntäneet hankkeelle avustukset ruotsinkielisten työkirjojen käännöstyöhön, taittoon ja painatukseen.  Samalla on ollut mahdollista uudistaa myös suomenkielisten työkirjojen ulkoasu sekä tehdä sisällöllinen revisio, jossa on huomioitu opettajilta, oppilashuollolta ja oppilailta saadut palautteet. Suomenkielisten työkirjojen painatus on rahoitettu STEA:n myöntämällä avustuksella.

Tavoitteena on ollut tehdä oppaista sekä miellyttäviä että houkuttelevia ottaa käyttöön.  Jaamme uudet työkirjat vaasalaisille alakouluille viikolla 50, Oma juttu opas ja Magis työkirja ovat vapaasti jaettavissa PDF tiedostoina.

Valtakunnallinen levitys

Magis-webinaarien ja etänä järjestettävien Oma juttu -ohjaajakoulutusten avulla 4.-6. -luokkalaisten toimintamallit leviävät myös valtakunnallisesti. Koulutettuja Oma juttu -ohjaajia on tällä hetkellä 45 ja ryhmiä on ohjattu Vaasan lisäksi myös Mustasaaressa, Kokkolassa, Viitasaarella ja Pälkäneellä.

Magis-peliä on pelattu ainakin Raumalla, Seinäjoella, Turussa, Lestijärvellä, Lieksassa, Tuusulassa ja Järvenpäässä. Hankkeen kotisivuilla on linkki sekä Oma juttu -ryhmän että Magis-pelin palautekyselyyn, jossa tiedustellaan myös osallistuneiden oppilaiden määrää sekä paikkakuntaa. Nämä ovat tärkeitä tietoja sekä hankkeelle toimintamallien levinneisyyden seuraamisen kannalta että rahoittajalle STEA:lle. Kiitos, jos ehdit käydä antamassa palautetta.

Tulevia aktiviteetteja

Olemme hakeneet 4.-6. -luokkalaisille suunnattua Magis – Maaginen seikkailu -mobiilipeliä Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen KARVI:n kiusaamisen vastaisten menetelmien arviointiin. Hakemuksia on määräaikaan mennessä jätetty yhteensä 27, joista  Karvi valitsee muutamia arviointiinsa. Toivotaan, että Magis on arvioitavaksi valittujen menetelmien joukossa.  

  • Magis-käyttöönottowebinaarit järjestetään tiistaina 18.1.2022 klo 8.15-9.00 ja torstaina 20.1. klo 14.45-15.00.
  • Oma juttu -ohjaajakoulutus järjestetään etänä keskiviikkona 19.1.2022 klo 12.00-15.30.
  • Olemme mukana Educa-messuilla 28.-29.1.2022. Löydät meidät pääseuramme Mieli Suomen Mielenterveys ry:n kanssa samalta esittelypisteeltä. Tarjoamme uudistetut työkirjat Magiksen käyttöönottowebinaareihin ja Oma juttu -ohjaajakoulutukseen osallistuneille, joten piipahdathan tervehtimässä meitä messuilla.

Jos haluat kuulla lisää tutkimuksista tai saada koulullesi oman esittelyn hankkeen toimintamalleista, otä yhteyttä Marjoon marjo.nordstrom@pohjanmaankriisikeskus.fi tai 044 236 4983.

Sydämelliset kiitokset erinomaisesta yhteistyöstä vuonna 2021. Oikein hyvää joulun aikaa sekä onnea tulevalle vuodelle 2022!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *