Må bra-projektet är ett treårigt utvecklingsprojekt som har som målsättning att utveckla verksamhetsformer som skola, social- och hälsoorganisationer kan använda för att stärka barns psykiska hälsa. I samarbete med psykologiska institutionen vid Jyväskylä universitet utvecklar vi digitala spel för barn och gruppaktiviteter som grundar sig acceptans och värdebaserat förhållningssätt, ACT.
Nyhetsbrev utges några gånger per termin. Aktualiteter delas också på vår hemsida.
Skolsamarbete
Mobilspelet Magis och Min grej gruppaktiviteten stöder läroplanens mål om att öka känslomässiga och sociala färdigheter. Inför skolstarten har vi fått förfrågningar om att delta i lärarmöten för att tala om lärarnas mående. Många skolor har fokus på välmående även kommande läsår och det är naturligt att reflektera över vad som bidrar till eget välmående, hur tankarnas och känslornas skiftningar inverkar på måendet och med vilka handlingar man bidrar till sitt eget välmående.
Den 10.8 möter vi Karleby skolornas skolhälsovård och skolpsykologer. Lärarna i Larsmo har gemensamt möte den 16.8 och då är det fokus just på lärarnas eget välmående. Den 18.8 möter vi även en grupp lärare i Vikinga skola och talar om skolans välmåendeplan.
Under våren har vi utvecklat en gruppaktivitet som är avsedd för föräldrar. I föräldragruppen ges samma möjlighet att lära må bra-färdigheter som barnen får i Min grej-gruppen. Eftersom Hem och skola har Må bra fokus för detta verksamhetsår, ska vi tillsamman undersöka om någon av föräldraföreningarna i Vasa har intresse av att testa upplägget.
Ifall coronaläget tillåter kan de finskspråkiga skolorna vänta sig besök av trollkonstnären Taika-Petteri under vecka 39, den 27.9.-1.10.2021. Petteri Hakanen och isbjörnen Jakke lär på sitt sätt ut må bra-färdigheter som grundar sig på ACT, acceptans och värdebaserat förhållningssätt. Om upplägget är lyckat är planen att göra videoinspelningar som textas så att de även kan användas på svenskt håll. Nissi stiftelse har möjliggjort skolturnén.
Spela för att lära må bra-färdigheter
Magis för årskurs 4-6 har uppdaterats under sommaren. Förbättringarna gäller närmast logiken i spelets inledning och en del av spelets utmaningar har förenklats lite grann för att underlätta spelet och göra spelupplevelsen bättre.
Tack vare Svenska kulturfonden och Brita Maria Renlunds stiftelse har vi kunnat satsa på en översättning av läromaterialet och en omarbetning av det tryckta materialet gällande Magis och Min grej-gruppen, så att vi ser en enhetlig grafisk profil ta form. Syftet är att skapa ett lättläst och läckert läromaterial. Det nya materialet utges i september-oktober.
Under våren arrangerade vi webbinarier för att introducera spelet och gruppmodellen. Det som visade sig vara speciellt lyckat var kort introduktion åtföljt av en spelperiod under vilken lärarna erbjöds tillfälle att träffas på distans för att dela erfarenheter.
Magis webbinarium arrangeras 1.9. klockan 15-16. Gör intresseanmälan via epost.
Under våren har ett antal barn testat spelet och deras synpunkter har tagits tillvara. Spelteamet har gjort prototypen av Magis för årskurs 1-3. Den kommer att testas i finskspråkiga klasser under hösten. Våren 2022 görs spelet färdigt och skådespelare kommer att ge spelkaraktärerna en röst.
Min grej gruppaktivitet för årskurs 1-3 testas under hösten i några finskspråkiga grupper och under våren 2022 genomförs undersökningar. För vårens undersökning behövs några skolklasser, ta kontakt om intresse finns!
Kommande aktiviteter
- Må bra projektet deltar i Back to School-evenemanget på Vasa Salutorg på lördag 14.8.2021 kl. 10-15.
- Magis webbinarium arrangeras 1.9.2021 klockan 15.00-15.45. Anmälan görs via anmälningsformulär. ACT-café arrangeras sedan till stöd för dem som väljer att inleda en spelperiod. Då ges möjlighet att diskutera med andra lärare och lära sig mera om må bra-färdigheterna medan spel pågår i klassen.
- Min grej gruppledarutbildning arrangeras på finska den 1.9. 2021 kl. 12-15.30 Utbildningen är kostnadsfri och den arrangeras på distans, anmälan görs via anmälningsformulär. Det finns planer på att arrangera svenskspråkig utbildning, sänd intresseanmälan via epost.
- Må bra undersökningsresultat gällande Magis spelets effekter publiceras under hösten.
- Presentation gällande mobilspelet Magis ordnas på distans efter önskemål, kontakta Anna-Lena.
- Möt oss på Educa mässan den 28-29.1.2022
Hör av er om ni har frågor eller samarbetsidéer och lycka till med skolstarten!
Hälsningar,
Anna-Lena Vilo
Projektledare
041-317 7796
anna-lena.vilo(at)pohjanmaankriisikeskus.fi